Blogi: Työnkierto Takuusäätiöllä

OK Perinta_Tanja R..jpg
Asiantuntijan chatissa antama neuvo voi olla käänteentekevä ihmisen elämässä.

 

Olin marraskuun loppupuolella kolmen päivän ajan Takuusäätiöllä työnkierrossa auttamassa Kysy Rahasta -chatin työntekijöitä.

Takuusäätiön toiminta oli minulle jo entuudestaan tuttua, sillä Takuusäätiö on ollut takaamassa asiakkaidemme järjestelylainoja ja sitä kautta asiakkaamme ovat päässeet elämässään eteenpäin. Yhteistyöstä ja ratkaisukeskeisestä asenteesta hyötyvät kaikki osapuolet.

Takuusäätiön chat-palvelussa auttaessani huomasin, että anonyymiin chatiin tulvii kysymyksiä velkaantumisesta ja oman talouden hallinnasta. Yhteydenottoon vastatessa tärkeintä on kartoittaa ensin asiakkaan kokonaistilanne sekä maksukyky ja pyrkiä sitten etsimään juuri hänen tilanteeseensa sopivaa ratkaisua.

Chatissa saatu neuvo voi olla käänteentekevä ihmisen elämässä.

Monelle avunpyytäjälle velkaantumiseen johtavia tilanteita olivat nimittäin saattaneet olla esimerkiksi sairastuminen, peliriippuvuus, avioero, työttömyys tai muut isot elämänmuutokset. Läheisen auttaminen taloudellisesti oli voinut johtaa myös auttajan taloudellisiin ongelmiin.

Tällaiset suuret elämäntilanteen muutokset voivat ymmärrettävästi ahdistaa ja jopa masentaa. Moni koki tilanteestaan suurta häpeää. Näissä tilanteissa huomasin, että anonyymi chat oli monelle helpottava asiointikanava, jossa omasta tilanteesta pystyi keskustelemaan avoimemmin ja jolloin pystyimme ohjaamaan asiakkaan myös muiden tukipalveluiden pariin jo ennen varsinaisen velkatilanteen ratkaisemista.

Takuusäätiön vierailuni aikana, kuten joka päivä omassa työssäni, korostui miten tärkeää olisi, että ihmiset tarttuisivat velkaongelmiinsa ajoissa.

Asiakkaiden velkakierre on saattanut jatkua vuosia ennen kuin he uskaltavat viimein pyytää apua. Vanhoja velkoja maksetaan uusilla veloilla ja kuukausilyhennykset ovat voineet kasvaa niin suuriksi, etteivät tulot enää kata kaikkia menoja. Velkoja lyhentääkseen on nipistetty jopa ruoasta tai lääkkeistä.

Näissä äärimmäisissä tilanteissa velkaantuminen on edennyt jo niin pitkälle, että on meidän vastuumme kertoa, että asiakkaan on järkevämpää antaa asioiden mennä ulosottoon. Näin asiakkaalle jää edes normaaliin elämiseen vaadittava rahamääräinen suojaosuus, jolla hän saa pidettyä asuntonsa ja saa ruokaa syödäkseen. Suomessa maksuhäiriömerkintä poistuu aikanaan, eikä siksi ole maailmanloppu, vaikka se elämää huomattavasti vaikeuttaakin. Kaikista veloista on mahdollista selvitä ja virallinen velkajärjestely tai Takuusäätiön takaama järjestelylaina voivat olla tällöin hyvä vaihtoehto.

On selvää, että velkaantumisen ongelmia ei ratkaista päivässä tai kahdessa mutta on hyvä kuitenkin muistaa, ettei velkaantunut ole tilanteessaan yksin. Velkaantumisesta ei tarvitse tuntea häpeää ja apua on saatavilla: niin meillä perintätoimistossa kuin esimerkiksi Takuusäätiössä. 

Tanja, palveluneuvoja

Connectaa kanssamme pysyäksesi ajantasalla uusista työpaikoista.

Teamtailor

Urasivu Teamtailorilta